Laminat parke, parke döşeme veya seramik granit fayans gibi modern döşeme, kurulum için mükemmel seviyede bir temel gerektirir.

Bunu başarmak için, çeşitli şaplar kullanılır – ıslaktan yarı kuru ve kuruya. İnşaatta uzun süredir bilinen kuru şap tabanı döşemeleri teknolojisi 40 yıldan fazla bir süre önce patentlidir. Son on yılda, “superfol” sisteminin ortaya çıkması, özellikle yüksek hızda ve garantili kalitede çalışmasını sağlayan popüler hale gelmiştir.

Kuru Şap Nedir?

Yüz yıldan uzun bir süredir, zeminlerin temelleri klasik bir çimento kumu kullanılarak ya da beton şap olarak da adlandırıldı. Bu teknoloji ve bugün, parke ile halı arasında değişen çeşitli zemin kaplamalarının kurulumu için sağlam ve pürüzsüz bir temel sağlar.

Bu bağlamda, kuru zeminin bir çeşidi geliştirilmiştir, ki bu da dramatik farklılıklara sahiptir ve daha ziyade, zeminin tabanının yüzeyinde, bilinen bir şaptan daha “katmanlı bir pasta” oluşturmak gibi bir şeydir. Kuru dökme zeminler, prefabrike zeminler, kuru şaplar, yüzer zeminler, benzer bir süreç için eşanlamlılardır, yani zemin tabanlarını susuz yöntemle tesviye etmektir.

Kuru zemin şapı genellikle farklı dökme bazlarla yapılır, ancak en profesyonel kuru bir karışım olan Knauf’un kuru bir karışımıdır.

Bu metodu uygularken odak, mükemmel düz ve dayanıklı bir yüzey sağlayan malzemelerin doğru montajı üzerinedir. Kuru şap düzenlemek için çeşitli yöntemler vardır. En ünlüleri, 4 üreticiden oluşan Alman üretici Knauf tarafından geliştirilen yöntemler:

  • Alçı lifi “süper yer” tabakaları oldukça düz bir zemin döşemesine yerleşti.Bu, zeminin tabanının gücünü arttırmanın en kolay ve ucuz yoludur.
  • Çift tabakalı alçı lifli levha ile kapatılan tavana bir ses yalıtımı malzemesi tabakası yerleştirilir. Bu yöntem, ses yalıtımına katkıda bulunur ve ısı transferini azaltır.
  • Tabanda, yoğun bir malzemenin döküldüğü, herhangi bir yüzeye eşit olarak dağılabilen bir buhar-yalıtıcı film bulunmaktadır. Bu genellikle, büyüklüğü 5 mm’yi aşmayan genişletilmiş kilin ince bir fraksiyonudur. GVL “Superpol” levhalar üstüne serilir. Yüzey benzer bir şekilde düzlenmiştir.
  • Genişletilmiş kil, önce bir su yalıtım tabakasıyla ve daha sonra bir ses bariyeri tabakasıyla kaplanan buhar bariyeri filmine yayılır. Yüzey çift tabaka alçı elyaf ile sabitlenmiştir. Bu yöntem sayesinde yüzey düzleştirilir, zemin yalıtılır ve ses yalıtımı sağlanır.En popüler ikinci Rockwool firmasından “yüzen zemin” oluşturma yöntemi, tabanı ısıtmak ve akustik yalıtım sağlamak için daha uygun olan, ancak tesviye yükseklik farklılıkları sağlamaz:
  • Taş yünü yalıtım taş yünü düz yüzeyler taban yüzeyine serilir.
  • İzolasyon üzerinde, iki tabaka kalın kontrplak uygulanır, bunlar üzerinde mutlaka örtüşen dikişler.
  • Kontrplak yerine, birbiriyle örtüşen iki büyük GVL tabaka tabakası kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca bir taban sayfası OSB olarak da yapabilirsiniz.

Kuru şapın kapladığı hacim miktarı, temel seviyedeki başlangıç ​​değişikliklerine ve serilecek olan seviyelerin sayısına bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Kuru bir karışımın en az 20 mm’lik bir tabaka ile dağıtılması en gerekli olanıdır, inşaatçılar sonraki işlemlerde en kabul edilebilir olmak için 70 mm’lik bir yükseklik düşünürler. Sonuç olarak, kuru bir şap kullanıldığında, odanın yüksekliği mutlaka azaltılır ve bu prosedürün gerçekleştirilmediği odalarda zemin yüksekliği farklılıkları ortaya çıkar. Bu nedenle, inşaatçılar, iç mekan algısının bütünlüğünü korumak için tüm apartman için bu kuru şap yönteminin kullanılmasını önermektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment